Ce trebuie sa stii despre anestezia la stomatolog

Anestezia dentara este recomandata in cazul in care procedura stomatologica implica durere atat la adulti cat si la copii cu varsta mai mare de 9 ani. Anestezicele blocheaza transmiterea impulsului nervos de-a lungul nervilor si sunt administrate pacientilor atunci cand procedurile stomatologice presupun durere. Se aplica prin injectarea substantei in proximitatea nervului.

Anestezia poate dura intre 1 ora si 4 ore-in functie de anumiti factori: zona in care se face anestezia, daca se face cu sau fara adrenalina si cantitatea administrata. In unele cazuri anestezicul ,,nu prince” daca pacientul consuma droguri, alcool sau are infectii acute si tumori localizate. Este recomandat sa nu consumati cafea sau alte bauturi pe baza de cofeina cu cel putin jumatate de zi inaintea procedurii. De asemenea este indicat sa mancati bine inainte de anestezic. Medicatiile pentru afectiunile generale de care suferiti trebuie  administrate inainte de operatie pentru a evita efecte secundare negative de la anestezic si incercati sa va odihniti bine inainte de interventie.

anestezieExista si posibile neplaceri provocate de anestezia dentara: pierderea temporara a cunostintei, reactii alergice sau instalarea unei anestezii slabe ce nu permite efectuarea tratamentului pentru care se realizeaza anestezia, miscari limitate ale gurii.  Uneori anestezia face ca pacientul sa nu mai simta durerea dar isi poate pierde si controlul muschilor. Astfel poate sa isi muste obrazul sau limba fara sa aiba prea mult control. De asemenea anestezicul poate afeta vorbitul temporar prin amortirea buzelor.  Dar acestea sunt neglijabile comparativ cu efectele positive aduse de anestezie.

Anestezicele nu sunt folosite doar de medicii dentisti, se mai folosesc si in alte ramuri ale medicinei cum ar fi giecologia, ORL, dermatologia, oftalmologia sau chirurgia. Ele pot fi folosite pentru interventiile propriuzise sau pentru calmarea durerii dupa o interventie mai importanta.

Incidenta toxicitatii in administrarea anesteziilor locale in stomatologie este extrem de rara si in cele mai multe cazuri nu apare din cauza manoperei sau administrarii incorecte de catre medicul stomatolog. Cel mai frecvent factor care infuelnteaza efectul toxic este anxietatea si cresterea ritmului cardiatic, care nu sunt cauzate de anestezic. Anxietatea apare datorita administrarii vasoconstrictorului, intrarea lui in organism produce acelasi efect ca adrenalina, dar acest lucru nu este periculos si pacientul ar trebui sa isi revina la normal in 2-3 minute.

Doza maxima de anestezic ce se poate administra este intre 70mg si 500mg dar aici intra mai multe variable la mijloc cum ar fi starea de sanatate, varsta, tipul de anestezic si prezenta vasoconstrictorului.

Pentru a evita neplaceri, comunicati cu medicul dumneavoastra stomatolog. Explicatii unde si cat de tare va doare cat mai mult posibil pentru ca procedura sa decurga fara probleme.

 

share