Greseli de igiena orala si modul corect de spalare pe dinti

Putini dintre noi ne punem intrebarea daca ne spalam corect pe dinti si daca este eficienta metoda noastra de spalare.  Insa multi dintre noi comitem greseli majore in periajul dintilor care pot duce la probleme gingivale si la aparitia cariilor chiar daca ne spalam de 2-3 ori pe zi.

Una din greselile cele mai intalnite este periuta de dinti. Aceasta trebuie sa fie pe masura marimii gurii dumneavoastra, nu trebuie sa fie nici prea mica, nici prea mare. Manerul periutei trebuie sa fie confortabil si sa ofere o prindere comoda dar puternica. Daca periuta este pe masura gurii dumneavoastra si spalatul pe dinti va fi mai comod si mai usor dar cel mai important mai corect. Periutile de dinti electrice nu prezinta aceasta problema deoarece produsele de pe piata sunt in general de aceeasi marime.

646x404

O alta problema este matetialul din care sunt facuti perii de pe periuta si inclinatia lor. Unele periute de dinti au perii drepti, altele au perii oblici sau ambele. Dentistii sustin ca nu are importanta cum sunt inclinati perii periutei dar conteaza foarte mult din ce sunt facuti si duritatea lor. Sunt recomandate periutile din peri naturali( din par de animal) nu cei din plastic. Perii nu trbuie sa fie foarte tari deoarece acestia pot dauna gingiilor. Periuta trebuie schimbata o data la trei luni.

Spalatul pe dinti rar si/sau de scurta durata. Periajul corect trebuie facut de minim 2 ori pe zi (este recomandat de 3 ori) si ar trebui sa dureze minim 3 minute pentru a avea rezultate bune si pentru a avea dantura curata fara probleme inflamatorii la nivelul gingiilor.

Periajul limbii este de asemenea foarte important pentru a evita mirosul neplacut. Limba se curata cu miscari  usoare din spare in fata para este de culoare rozalie. Este recomandat spalatul pe dinti inaintea splalarii limbii.

Nu uitati de apa de gura si ata dentara care va ajuta la curatarea gurii mai mult decat simplul periat al dintilor.

 

share