Igiena dentara pentru persoanele cu aparat dentar

Pentru a pastra dintii curati si stralucitori trebuie sa respectam o rutina esentiala zilnica, mai ales daca esti purtator de aparat dentar. Placa dentara apare foarte rapid pe suprafetele dentare si in timp pot creea probleme daca nu este indepartata prin periaj. Lipsa periajului duce la aparitia bolii prodontale, mobilizarea dintilor si in final chiar la pierderea lor.

Daca sunteti purtator de aparat dentar, placa bacteriana lasa urme vizibile pe dinti si formeaza un film gros in jurul lor. Aceasta se intampla datorita retentionarii resturilor alimentelor ce contin bacterii cu efect acid asupra dintilor ce duc la demineralizare si apar pete mici albe care in timp se transforma in carii. Este recomandat ca spalatul pe dinti sa fie de minim 2 ori pe zi (dimineata si seara) si sa nu fie un proces grabit. Medicii dentisti recomanda un periaj de minim 3 minute pentru a indeparta posibilitatea aparitiei cariilor.

Periajul se face atat in zona interioara cat si in cea exterioara dar si pe aria unde se efectueaza masticatia propriu zisa. Pentru zonele interdentale se folosesc periute speciale de dimensiuni diferite diferite(periuta de dinti nu trebuie sa fie nici prea mica, pentru a a evita periajubracesl ineficient, dar nici prea mare). Ata dentara este foarte importanta in igienizare dintilor si pentru a pastra o dantura sanatoasa. In cazul persoanelor cu aparat se foloseste o ata dentara speciala, ce are o zona asemeana unui burete ce asigura ingienizarea perfecta si aspectul fin al dintilor.

Apa de gura este un alt element vital in curatarea zonei bucale. Ea asigura o senzatie de prospetime a respiratie si are un rol antiseptic pentru prevenirea aparitiilor cariilor, protejand cavitatea bucala de agentii bacterieni.

Exista si posibilitatea de a apela la dentistul tau pentru un periaj profesional completat de air-flow(un jet puternic de apa cu particule de bicarbonat) ce asigura o curatare eficienta cu un usor efect de albire.

share